Så er vinteren endelig kommet til Holsted. Morgenturen med hunden bød på sne og kulde og spørger man mig er det meget bedre end den fugtige halv-lune vinter vi har haft indtil nu.

Nå ja, og jeg er endelig tilbage med nyt her på bloggen! Efter et hårdt efterår med bekymringer for fremtiden, præget af en ubehagelig uvished om nye regler og økonomi, har jeg endelig fundet min ”muse” igen. Ukrudt forgår ikke så let som man siger og den her mælkebøtte er ved at have slået nogle gode lang rødder!

 Som nogle måske kan huske var et af efterårets projekter, at få lavet et unikt og rustikt sofabord af paller og genbrugstræ. Bordet har vi nu nydt brugen og synet af nogle måneder og er parat til at dele det med jer derude.

 Inden vi gik i gang havde vi sat os for at bordet skulle være rustikt og så vidt muligt bestå af genbrugselementer. Det var ikke ønsker der var vanskelige at realisere da vi havde en del overskudstræ fra tidligere projekter og ikke mindst masser af gamle paller. Den oprindelige idé med at udstyre bordet med gamle metalhjul/industrihjul, kom dog ikke til at holde. Det var ganske enkelt alt for svært at finde dem i den størrelse og med den patina vi ønskede os. Derfor blev ”hjul-idéen” hurtigt forvandlet til en ”bordben-idé” som vi endte med at blive godt tilfreds med.

 Bordpladen skulle være tæt lukket og brædderne skulle ligge så tæt som muligt for at give et flot udtryk. Man finder hurtigt ud af at ens bedste ven når man går i gang med at skille en palle ad, er et ko-ben, en hammer og masser af knofedt!

Palle-massemord

Det udviklede sig da også hurtigt til at ligne et mindre palle-massemord med brædder og søm overalt, og meget ømme fingre og arme. Hvis nogen af jer derude har prøvet at skille en palle ad så vil I sikkert været helt enige med mig I at sådan en gammel EU-palle ikke giver op uden kamp! Det lykkedes dog at få en palle skilt så meget ad at vi kunne skabe en tæt bordplade, med palle-skelettet som base. Det der tog længst tid var at tilpasse de enkelte brædder så de kunne ligge side om side uden at det gabte for meget nogen steder.

Bordplade

For at opnå det rustikke udtryk valgte vi at bordbenene skulle bestå af resterne af nogle hegnspæle vi havde indkøbt for nogle år siden til et andet projekt. Her kan jeg så prise mig lykkelig for at jeg har en kæreste der kan finde ud af de tekniske ting hvor mine evner og/eller tålmodighed ikke altid lige rækker.

 Bordet skulle være rustikt så det passede ind i landstilen som jeg brænder for. Derfor blev vi enige om at bordet skulle lukkes i enderne og opbevaringen i bordet bestå af 4 skuffer. To på hver side!

Bordet lukkes

 Da kæresten gik i gang med at bygge skuffer af gamle brædder, rå mdf-plade og palletræsfronter, gik jeg i gang med det store malerarbejde. Og ja det var stort! Masser af krinkelkroge der skulle nås og råt træ der ikke altid var lige interesseret i at blive dækket af malingen. Derfor tog det da også 2 gange med en kalket udendørs træmaling før overfladen var nogenlunde jævn og alligevel afslørede detaljer fra pallen. Vi havde overvejet at lade bordet stå helt råt og virkelig rustikt, men endte med at vælge at male det for at det ikke var helt så ”tungt” i udtrykket. Malet ville det også passe noget bedre ind i den forholdsvis lyse landstil vi prøver at indrette vores hjem i. Jeg valgte med vilje ikke at dække de grove men originale søm-huller til i brædderne. Det skulle være et smukt bord men stadig stå lidt råt.

Bordet males

 Da vi bruger vores stue og vores sofabord rigtigt meget og både har barn og dyr skulle det kunne modstå en del slidtage og stød. Da malingen var tørret og hærdet valgte jeg således at give det en omgang klar, mat spraylak som ville gøre bordet noget mere modstandsdygtigt. Da lakken først var tørret op kunne man slet ikke se det og det ødelagde således ikke bordets udtryk.

Bordet lakeret

 Da de færdige skuffer var blevet malet skulle vi have fundet på en løsning i forhold til skuffegrebene. Vi var helt enige om at det absolut ikke skulle være ny-producerede greb. Det ville ødelægge hele dette ”genbrugs-eventyr” vi havde kastet os ud i. Istedet valgte vi, til min store glæde, at besøge Brørup Marked på en fredag hvor der var usædvanligt mange boder. Efter at have brugt det meste af en formiddag på at gå og kigge på alle de skønne (og knap så skønne!) ting der blev udbudt til salg, faldt vi endelig kort før lukketid over de helt rigtige greb. Gamle patinerede matte messinggreb der var pillet af antikke møbler der af den ene eller den anden årsag ikke kunne reddes.

Du kan læse mere om mine tidligere besøg på Brørup-marked ved at  trykke HER

 Lister blev skruet i hvor skufferne skulle sidde på pallen og efter at have føjet de smukke greb på de nymalede skuffer og sat dem i de rette huller, havde vores anstrengelser båret frugt og efter mange arbejdstimer og blod og sved havde vi nu det endelige produkt. Et bord som vi har været utroligt glade for siden. Dog er min egen opfattelse lidt den at det vil pynte med en håndmalet fransk tekst på bordpladen som ellers kan virke meget steril. Det må blive et af mine næste projekter!

Det endelige resultat

 Projekter allerede i støbeskeen:  
Jeg laver en hjørnevægreol af 100+ år gammel dør 
+ en mørk genbrugsvitrine transformeres til et lyst, landligt og provenceinspireret møbel!

Så hold endelig øje med mine kommende projekter her på smukke fund eller ”synes godt om” min facebook side og få det sidste nye så snart det ligger her.