paradisæbletræJeg ved godt at vi i skrivende stund er langt forbi de dage hvor syltning skulle foretages. Jeg tillader mig dog alligevel at poste et “syltning” indlæg da jeg sådan fortryder at jeg ikke fik det postet tilbage i Oktober. Så ligger det her jo også når det atter bliver aktuelt.

Selvforsyning er det langt fra, men det er et skønt forsøg på at bruge løs af vores “havedyrkede” afgrøder, æbler, pærer, bær, kartofler, porrer, rabarber etc. I dette indlæg vil det dog handle om paradisæbler!

En lille uanseelig frugt

Men dog så mange muligheder. Paradisæbler er en af havens små vidundere der IKKE kan spises rå. I vores egen gamle have står det krogede træ nedenfor den lille bakke. Hvert år DisneyOgParadistynges de lange grene af den store mængde frugt der vokser frem. Vi har boet i huset siden 2008 men det er først indenfor de sidste par år at vi er begyndt at tænke på, hvad de mon kunne bruges til. Det første år kogte vi massevis af paradisæble-gelé, men i 2015 skulle der ske lidt mere. Det er desuden også ret begrænset hvor meget gelé man kan sætte til livs i løbet af et år.

Selve høsten af paradisæbler tager et stykke tid. Der skal plukkes mange paradisæbler for at komme op på de kilo der er behov for. Vi valgte selv en mild dag, hvor vi hjalp hinanden og hyggede os med det. Husk på: En ting er kun sur at gøre hvis du tænker at den er sur.

Vores paradisæble-høst udmøntede sig i:

  • Paradisæble-gelé
  • Hele syltede paradisæbler – til brug i kager og andet bagværk
  • Paradisæble-kryddersnaps

paradisæblegelé

Paradisæble-gelé, en klassiker

Dette skal du bruge:

1 kg paradisæbler
2-5 dl. vand
750 g sukker pr. liter kogt, siet saft
½ tsk. flydende Atamon

Fremgangsmåde:

Start med at vaske og rense paradisæblerne. Befri dem for blomsten og stilken, skær dem derefter i halve og kog dem helt møre i vandet. Hele massen hældes på en saftpose eller et andet klæde, der er velegnet til formålet. Her benyttede jeg mig selv af et gammelt viskestykke i et dørslag. Lad det stå og dryppe af natten over og vrid gerne det sidste igennem, så du får så meget som muligt med. Derefter måles saften af, hældes i en gryde og bringes i kog. Sukkeret drysses i væsken under omrøring. Når saften løber langsomt af skeen og virker tyk, har det kogt længe nok. Kom Atamonen i det rengjorte glas, og ryst godt så væsken fordeles. Hæld det overskydende væske ud. Nu kommes den varme saft i glasset og køler en smule af inden glasset lukkes/forsegles.

Velegnet til: Paradisæble-gelé er perfekt som det dér ekstra i saucer, som tilbehør til steg og på lune nybagte boller.

Hele syltede paradisæbler

Hele syltede paradisæbler

Dette skal du bruge:

1 kg. paradisæbler
750 g sukker
4 dl vand
½ tsk flydende Atamon

Fremgangsmåde:

Skyl paradisæblerne godt og fjern størstedelen af stilken samt blomsten. Blancher dem i kogende vand et kort øjeblik. Sukker og vand koges sammen til en lage hvori paradisæblerne koges møre ved svag varme. Derefter skummes det og kommes på rengjorte, atamon-skyllede glas, som lukkes til med det samme.

paradisæblesnaps

Paradisæble-snaps

Dette skal du bruge:

ca. 1 kg paradisæbler
1 fl. vodka

Fremgangsmåde:

Paradisæblerne vaskes, renses og skæres i halve. Herefter kommes de i et stort henkogningsglas til det er ca. halvt fyldt. 1 flaske vodka hældes over og glasset lukkes til. Det er utroligt nemt at lave, men man skal huske på at ting tager tid. I dette tilfælde skal snapseblandingen stå og trække mørkt og køligt i 6-7 måneder (det er en god ting at ryste glasset fra tid til anden). Derefter skal den sies og kommes på flaske. På flaske skal snapsen trække yderligere 1-2 måneder inden den drikkes.

Der er bare en vis tilfredsstillelse og glæde over at bruge det man selv har dyrket. Når man sætter tænderne i et råsyltet paradisæble eller smager på den nybagte kage med frisk frugt fra haven, så ved man hvor det kommer fra og man ved at det er produceret på en bæredygtig måde. Jeg vil vove den påstand at det højner hele smagsoplevelsen.

God arbejdslyst og velbekomme!

 

Hvis du er interesseret i kryddersnapse vil jeg virkelig anbefale dig at læse om min oplevelse med at lave æble-snaps – perfekt til julefrokosten. Den kan du læse om her