Så lykkedes det endelig at komme op til overfladen igen efter en december og 2015 i sygdommens og ulykkernes tegn. Efter en tid med alt for mange gode energier spildt på negativitet og på at holde hovedet oven vande, har jeg ENDELIG fundet energien og roen til at lave et længe ventet indlæg her på bloggen. Nemlig min allerførste forvandling af et udtjent “billigt” møbel til noget smukt og atter brugbart. 

Gives bort – trænger til en kærlig hånd

FØRJeg så møblet slået op i en af de mange “gives bort” grupper på Facebook. Da jeg nemt kunne se potentialet i form og udskæringer og da det befandt sig i mit lokal-område, slog jeg til med det samme. Vi skulle have skiftet vores tv/hifi møbel ud og timingen kunne ikke have været mere perfekt. Vi var enige om at lidt knofedt, en skruetrækker og en klat maling ville gøre underværker og få møblet til at passe perfekt ind i vores stue. 

Masser af knofedt og den forhadte grunding

GrundingenMed lidt hjælp fra søn og kæreste fik vi fjernet låger og hylder og gav møblet den helt store tur med vand og sæbe. Hele generationer af insekter måtte genhuses andetsteds og det sort/grøn/rødgrumsede sæbevand måtte jævnligt skiftes. Men vi kom til bunds i skidtet og efter en god tørretid skulle det behandles med en spærregrunder. De helt store tilhængere af Annie Sloan maling anbefaler at man maler direkte på møblet uden det store forarbejde eller grunding. Da jeg kunne se at det meste af det indvendige stod råt og så ud til at ville suge/afgive farve som en gal, valgte jeg at “gå med livrem og seler”. Heldigvis for det! Efter at have givet 3 lag spærre-grunder måtte det være nok. Møblets bejdse/behandling blev ved med at slå igennem i store skjolder, dog var det efter 3. lag kun minimalt. 

“Versailles” og greb fra Sverige

Der var ingen tvivl om at det skulle være en af de smukke farver fra Annie Sloan’s Chalk paint samling, møblet skulle males i. Og da jeg heller ikke ønsker et hjem der er hvidt-i-hvidt, faldt jeg for farven “Versailles” som jeg egentlig vil betegne som en støvet lys olivengrøn. 

Versailles

Med et navn som “Versailles” var det en farve der simpelthen måtte prøves.

De oprindelige greb var porcelænslignende med blomster på og alt for romantiske til min smag. Så de blev gemt væk og jeg gik på jagt efter smukke men ikke alt for prangende antik-udseende greb til skuffer og skabe. Jeg fandt de helt perfekte i en netbutik i Sverige, ovenikøbet til en fornuftig pris. 

Greb

Fandt disse “Brunerede” greb der er gammeldags men ikke alt for romantiske

Malingen blev bestilt hjem, voks havde jeg rigeligt af fra mit allerførste Annie Sloan projekt, og det var bare at komme igang.

Kan man forelske sig i en farve?

Ja, ja det kan man! “Versailles” var allerede en lækker farve da den blev malet på møblet og fik for alvor sit “støvede” udseende da den tørrede op.

Malet

Malingen er stadig våd men allerede der kunne man se det fløjlsbløde støvede slutresultat.

To lag dækkede fint og resten af bøtten med den lyse voks gik til at give det et godt lag. Var jeg for rundhåndet med det? Det var jeg nok, men da det er et møbel der ville blive udsat for dyr og børn var det vigtigt at malingen blev lukket godt inde bag et dækkende lag.

Patinering og voksning

Patinering2Inden voksningen blev møblet slebet godt på hjørner og udskæringer for at give det patina. Nogle steder kun ned til den hvide grunding, andre steder helt ned til træet. Jeg er vild med det slidte look der får et forholdsvist nyt møbel til at syne gammelt og med mere sjæl. Kanter blev slebet godt, der blev slebet omkring hullerne til grebene og overfladerne blev ridset og slebet på udvalgte steder. Efter en hurtig børstning og overtørring fik den ikke for lidt med den lyse voks. Det var en udfordring at få voksen helt ned i revner og udskæringer men det lykkedes. Lidt sværere var det med den mørke voks der kun skulle bruges let og nogle få steder hvor møblet skulle syne mere af ælde. Kommer man for meget på kommer det istedet til at se beskidt ud hvilket ikke er meningen. 

Eksempler på patineringen på top, kanter og udskæringer.

Det endelige resultat

Efter en lang proces kunne jeg endelig nyde frugterne af mit arbejde. Og de nye greb satte ligesom bare prikken over i’et. Se selv her: 

collageEFTER1

Udvalgte detaljer fra det forvandlede møbel. Nu helt færdigmonteret med de nye gammeldags greb.

Og endelig, det færdige møbel før og efter ibrugtagning:

FotorCreated11

Tjek også mine andre projekter:

Et Palle-sofabord bliver til

Projekt radiatorskjuler

og mange flere…