Ja overskriften siger det meste men hvad er det lige der er vores bevæggrunde som familie for at prøve at blive selvforsynende med mange ting, eller så godt som?  Og hvilken relevans har det i forhold til denne blogs overskrift “Landstil”? Åh hvor skal man begynde…

…Konceptet “Urban Agriculture”…

urban-agriculture…eller på dansk “Landbrug i byen” er som navnet siger, at dyrke grøntsager og frugt og have dyrehold inde i byen, væk fra det konventionelle “bøh-land”. Det er at føre landbrug ind i byen, tæt på mennesker hvor produkterne dyrkes og forarbejdes i nærområdet med brug af det tilgængelige f.eks. gødning og køkkenaffald (jvf. skræller, salatrester etc.) . Det giver folk i byerne mulighed for at få sunde og friske produkter og forkorter således også vejen fra jord til bord. Og så handler det jo i høj grad også om at få det mellem hænderne selv og skabe noget bæredygtigt, om man så har tomater på altanen eller høns i baghaven. Så man kan betegne os og vores projekt som: “Bonderøven light tager til byen”!

…dyrevelfærd…

… et punkt der Hønsligger os meget på sinde her i det lille hjem. Jeg vil da være helt ærlig, jeg elsker kød! Og jeg kunne aldrig drømme om at blive vegetar eller veganer. Ligeså er vi en familie der faktisk spiser en del æg MEN hvorfor er det at så snart dyrene bare har set en flig af velfærd, plads og kærlighed så koster de eller deres æg spidsen af en jetjager? Det er jo det der afholder en del fra at spise “dyrevelfærdsbevidst”.  Vi har indtil videre valgt at fokusere på høns da det er det vi har plads til her hvor vi bor og vi kan ret hurtigt blive mere end selvforsynende med æg. På sigt også med kød håber vi!

Høns!

Er der nogen borgere i dette land der ikke kender til de frygtelige vilkår en del af vores produktionsdyr lever under? Burhøns der stuves sammen, 13 dyr pr. kvm. (1 meter x 1 meter), får amputeret store dele af deres næb så de ikke hakker hinanden til blods når de går så tæt. Høns der aldrig ser dagslys, får genmodificeret mad, får mad der tilsættes ekstra farvestof fordi dyrenes dårlige forhold gør at de ikke selv kan farve deres æggeblommer tilstrækkeligt gule. Ja man kunne blive ved og en letforståelig oversigt kan ses HER. Ja man græmmes egentlig over hvilke forhold man tilbyder det ellers dejlige dyr som en høne jo er.  

Vores plan!

Med den viden, er der så noget skønnere end at få sin egen lille hønseflok som kan leve frie liv med masser af plads og lys og luft? De foreløbige undersøgelser viser at vi i vores husholdning har mere end rigeligt i 4 høns hvad angår mængden af æg. I første omgang planlægger vi at køre uden hane da det ikke er sikkert at naboerne synes det er en smaddergod idé at blive vækket ved daggry. Hønsehuset bliver let og luftigt og med masser af lys og ca. 1 kvm pr. høne. Deres hønsegård får plads til sandbad, at solbade og masser af miljø med sten og bunddække samt masser af gemmesteder at finde insekter. Vi håber også at kunne lade putterne gå frit i haven når de har nået en størrelse hvor hverken katte eller hunde vil prøve at tage dem. Her på smukkefund vil jeg i kommende indlæg fortælle hvor langt vi er kommet med projektet og dele mine tanker om det med jer derude.

… Grøntsager, krydderurter og frugter…

køkkenhave…bare tanken får et smil frem! Og det giver egentlig langt hen ad vejen sig selv. Hvem derude kunne ikke tænke sig at sætte tænderne i en gulerod eller et æble som man selv har dyrket og ved 100% hvad indeholder? Grønt der er fri for sprøjtegifte og ikke bare er produceret på samlebånd. Vores drøm er at kunne være selvforsynende med frugt og grønt! Om vi bliver det 100% er tvivlsomt da vi sætter en del grøntsager og frugt til livs i det daglige. Dog er planen at få etableret en køkkenhave, et urtebed og supplere vores æble-og pæretræ med bærbuske. Lige i øjeblikket er jeg også ved at overtale kæresten til også at finde plads til et lille drivhus, så også tomater og agurker kan blive fra egen avl.  Det er en process der vil tage tid men de første spæde skridt er taget. Der vil ligeså her blive postet nye indlæg i takt med at det skrider frem. I skrivende stund loves der snestorm over Danmark og måleren siger minusgrader så det føles som lang vej. Men pludselig er foråret over os og så går det løs!

… OG hvilken relevans har det her på Smukkefund.dk ?

Det har I høj grad relevans her på siden at lade jer følge vores projekt. Det overordnede tema for bloggen er landstil. Både i boligindretningen men også når der skabes nyt. Det er en stemning! Hvad er mere landstil end køkkenhaver, urtebede og en hyggelig lille gokkende hønseflok? Derfor vil I naturligvis kunne følge skabelsen af hønsegård, bede og drivhus. Der vil her blive tale om genbrug langt hen ad vejen og vil kunne fungere som både inspiration til selv at springe ud i det og ikke mindst give forslag til prisbillige løsninger. Følg os når spadestikkene til hønsehuset tages, når malingen påføres og når dyrene flytter ind. Eller hvad med at se hvordan man også kan lave et urtebed uden at have en hel mark at gøre det på.