En dag for snart 3 mdr. siden sad jeg og checkede opdateringer på facebook, da mine øjne fangede en side derinde som min kæreste havde trykket ”synes godt om” til. Det var et Australsk site  der især præsenterede anderledes og meget opfindsomme og ofte virkelig lækre løsninger indenfor byggeri og indretning. Og det første billede jeg så var af et virkelig flot havemøbelsæt, lavet hovedsagligt af paller. Jeg var bare hooked allerede fra først kig! Her var der tale om genbrug på højt plan for ikke at tale om helt fantastisk unikke møbler og løsninger. Og det bedste af det hele var at det, udover at støtte genbrug og miljø, var til at komme til for penge og at det var ting som de fleste med hænderne skruet bare lidt rigtigt på, kunne gå i gang med. Oveni passede den rustikke stil perfekt ind i vintage landstil både udendørs og indendørs.  
   Den dag sad vi i det lille hjem og sukkede henført over billeder og inspiration og min lykke var gjort da vi efter kort tid faktisk var enige om, at vi da skulle starte ud med at lave et urtebed og en række højbede af paller. For en uge siden lykkedes det så! Mit første palle-projekt stod endelig færdigt  og var faktisk blevet ret flot.  Som  I nok har regnet ud nu så er jeg forelsket i konceptet! Jeg mener at vi mennesker generelt er blevet for materialistiske og lever i en verden hvor man slår autopiloten til og kører efter ”brug og smid ud” metoden. Så at give noget gammelt, nyt liv eller inddrage noget anderledes i sine løsninger var så ”rigtigt” at jeg da gerne vil sprede budskabet. Så her kan du simpelthen se og læse hvordan vi gik fra denne start  til dette resultat. 

Førogefter

En urtehave bliver til

Af materiale brugte vi:

 • 2 stk. euro-paller hvor træet var rimelig intakt. Det behøver ikke være pænt (hvilket det sjældent er!)
 • Trykimpregnerede  hegnsbrædder (vi havde en del stumper der var blevet tilovers fra andre projekter så det var nærliggende at bruge dem)
 • 4,5 cm skruer,
 • kraftig plast (vi valgte at klippe sort genbrugsplast til og bruge det i rummene),
 • papsøm,
 • heldækkende træbeskyttelse i farven “kalkhvid” (RAL 9001) (vi havde en del til overs fra maling af stakit og plankeværk),
 • sorte lakstifter til skriften,
 • patentbånd
 • Rustfri søm
 • krydderurter (friske og frø).

Af værktøj brugte vi:

 • Sav,
 • hammer,
 • transportabelt arbejdsbord,
 • skruetvinger,
 • målebånd,
 • tommestok,
 • knibtang,
 • blyant,
 • sandpapir
 • pensler.

Paller(tryk på billederne for at se dem i fuld størrelse)

Vi startede med en stak paller som en yderst gavmild genbo havde doneret i den gode sags tjeneste. Af dem valgte vi to lige store, kraftige euro-paller. 

2nylogoMedSkriftHegnsbrædderne blev savet i de rette længder og monteret på bunden af pallerne med rustfri skruer. For at holde træet på plads til skruerne var sat i, brugte vi énhåndstvinger som varmt kan anbefales. De gør bare det hele lidt nemmere!  

 3nylogoMedSkriftTip: Lad være med at sætte bund nederst i den palle der skal være øverst. Det er der pallerne skal mødes og derfor er det en god idé kun at sætte det i den nederste palle da du ellers gør det øverste rum ubrugeligt. 

4nylogoMedSkriftRummene i sig selv holder ikke for godt på jorden pga. revner så derfor fandt vi på at ”fore” dem med kraftige plastsække og overskudsplast som vi klippede til så de passede ned i. Vi satte dem fast med papsøm som har den fordel at hovedet er ret stort og bedre holder fast på plastikken så det ikke arbejder sig ud over. Vi prikkede små huller i bunden så evt. overskydende vand kan rende fra og ikke drukner krydderurterne. 

6nylogoMedSkriftPallerne blev sat ovenpå hinanden og da urtehaven hviler op ad en mur er de tunge nok til at de ikke sådan lige rykker sig. Derfor samlede vi dem 3 steder på bagsiden med kraftigt patentbånd så den øverste palle ikke kan vælte forover.

  7nylogoMedSkrift    Så blev pallerne malet. For at lette udtrykket og fange den lyse landstil valgte jeg at male den med en god heldækkende træbeskyttelse. Ved kun at give træet én gang kan man stadig fornemme træet under. Farven blev den samme som resten af træværket i haven så den hang sammen med resten af haven. 

8nylogoSå var det tid til at sætte navne på rummene. Jeg havde besluttet fra starten at de skulle males på selve pallen og ikke på et skilt ved siden af. Jeg valgte at bruge skrifttypen ”French Script” og male bogstaverne på med en sort lakstift til træværk som jeg købte ved Panduro-Hobby. Det var tungen lige i munden og ikke for meget rysten på hænderne. Resultatet synes jeg selv, blev ret okay. 

9nylogoTip! Det kan være en god idé at give skriften en gang klar lak så det holder bedre i det lunefulde danske vejr!

10nylogoMedSkriftUrtehaven måtte ikke se for ”ny” ud, så for at give det et lidt slidt look valgte jeg at bruge sandpapir til at slibe malingen ned nogle steder. Især på kanterne men også på selve træet. 

11nylogoMedSkriftHvad er et urtebed uden et skilt? Så det skulle der naturligvis også laves. Hvad var mere nærliggende end at bruge pallerester og søm der var tilovers fra andre projekter! At træet så oven i købet havde nogle charmerende knaster var bare en bonus.

12nylogoMedSkriftTip! Slib malingen ned over knasterne så de står tydeligt frem. Det giver en form for rustik charme.

14nylogoSkiltet blev malet, patineret med sandpapir og fastgjort med patentbånd på toppen af urtebedet. Efter at være blevet udsat for en gang sort ”French Script” er det eneste der nu mangler, at få fat i de helt rigtige kroge at sætte på pallerne så man kan hænge en lille skovl og måske en vandkande.

Det smukke resultat

15nylogo(tryk på billederne for at se dem i fuld størrelse)

Efter at have sat friske krydderurter i den ene halvdel og plantet frø i den anden halvdel ser resultatet af vores anstrengelser nu sådan ud. En unik og pladsbesparende urtehave!

   Jeg er selv ret ny på gør-det-selv området men jeg synes at dette var et overkommeligt projekt både tidsmæssigt og når man tænker på sværhedsgraden. Jeg håber I derude måske er blevet lidt inspireret til selv at gå i gang.

God arbejdslyst! 

Følg med herinde og på min facebookside hvor du også snart kan se hvordan vi har opbygget en række rustikke højbede m. bænk, af paller og genbrugstræ. 

Tip! Find inspiration til mange flere projekter på .theownerbuildernetwork.com.au eller ved at google ”pallet projects”