MorgenkaffeNu er foråret virkelig kommet! Vi  er ved udgangen af marts og jeg personligt har nydt dagene med sol og lunere temperaturer, med hænderne dybt begravet i havens muld på jagt efter genstridigt ukrudt. Min første tanke var da også at lave et indlæg om smukke landlige haver, indtil jeg stod op idag og så ud på regn og rusk mens jeg nød min morgenmad i køkkenet. Mit køkken som skal undergå yderligere forvandling til det helt perfekte, superhyggelige landkøkken. Derfor søger jeg også inspiration rundt omkring og suger de elementer til mig som jeg drømmer om at implementere i det. Jeg lader mig inspirere af køkkener som har den der særlige wow-faktor for mig. Om det så er en hylde, en lampe, en ovn eller hele pakken! En dag som idag blev jeg mindet om at køkkenet jo ofte er hjemmets hjerte, det er her man laver den skønneste mad, her man nyder samværet med familien og her man ofte bare sidder og snakker over en kop kaffe. Så lad mig dele nogle af disse køkkener med jer læsere derude, og se hvilke elementer jeg har kastet min kærlighed på.

Rustik kærlighed

Efter min mening kan et køkken blive for moderne og for sterilt af udseende. Jeg kan ikke gå ind i et splinternyt minimalistisk grebløst køkken og falde i svime, selvom det sikkert har kostet spidsen af en jetjager. Jeg vil have køkkener som jeg vil have huse: med dybde og masser af sjæl! Der skal være lidt slid og de der særlige skævheder der giver det et personligt præg. 

Køkkener1Herover: Et køkken af nyere dato (vil jeg tro) med smukke kontraster. De mørke fliser og bordplade mod de lyse elementer giver en smuk helhed. Og så er jeg bare vild med den lampe! I dette køkken er jeg også vild med den smukt afgrænsede kogeø og detaljerne i elementerne.

Til højre: Giver det ikke næsten sig selv? Det oser jo af hygge og sjæl! Det gamle jern i kontrast til de hvide fliser. Det er sikkert rigtigt upraktisk men godt ser det altså ud. Og emfanget får også et “like” herfra.

Er der særlige ting eller elementer der er med til at skabe et hyggeligt landkøkken? I allerhøjeste grad! Strå, træ, metal og belysning er nøgleordene. Det kan både opnås via køkkenets møbler eller elementer,  og indretning og dekorering af rummet. De ting man vælger at vise frem på hylderne, bordet eller væggene er også i høj grad med til at skabe rummet. 

Køkkener2Herover: Kurve i massevis! Strå-elementet findes her både i kurvene og i fletsæderne på taburetterne. Træbordplade, trægulv, råt træloft og slidte skærebrætter på væggen. Desværre virker dette køkken lidt for rodet og køleskabet er for fremtrædende efter min mening. 

Til højre: Lyst køkken med lidt strå (kurv), lidt metal (panden og lysekronen) og lidt råt træ for at bryde alt det hvide. Bemærk at den smukke enkle lysekrone giver sjæl og indbyder til en hyggelig aften med tændte stearinlys. En diskret hvid lampe hænger dog alligevel ved siden af så man ikke skal have fat i tændstikkerne hver gang man skal i køkkenet. En klassisk skjuler pryder arbejdspladsen med en vilter “pletter i luften” og begge dele skaber liv. Et flot køkken der dog bliver lidt for hvidt i hvidt. 

Åh hvis man dog bare havde pladsen…

køkkener 3

Herover: Fantastisk flot, stort og meget enkelt skab. Der er intet pretentiøst over det! Det rå træ og lågerne med hønsetråd skriger “rustikt” og “landligt”! Masser af opbevaringsplads og mulighed for at udstille de ting man synes er særligt smukke. Dog stiller det (desværre) store krav til køkkenets størrelse.

Til højre: Fransk med fransk på! Højt til loftet, det smukke store vindue, hvidløgsranken på væggen, potter og pander over gaskomfuret og løgene i den store fletkurv danner en helhed der kan skabe en vis misundelse her. 

Andre måder at skabe “Land” i dit køkken på, er brugen af fødevarer/naturen i dit køkken. Krydderurter i vinduet er smukt og giver rummet en skøn duft. Hav dine løg liggende synligt og hav evt. gennemsigtige krukker med gryn og mel stående fremme. Nogle fødevarer som f.eks. kartofler, foretrækker mørke for at kunne holde sig. Så put dem i kurve eller bokse til formålet og evt. med navnet stående på. Der findes mange smukke og rustikke muligheder derude.

Opbevaring 1Herover: Min egen måde at opbevare kartofler og hvidløg. De ligger mørkt i de smukke zink-beholdere som samtidig viser indholdet vha. teksten.

Til højre: En anden måde at gøre det på er brugen af flettede opbevaringsløsninger. 

Se mange flere rustikke løsninger på min facebook-side.

Romantik og hvidt

Der findes også andet end det udprægede rustikke der kan få et lille suk frem hos mig. Jeg er ikke helt modstander af det hvide, lettere romantiske køkken, og nogle af de mest fantastiske befinder sig da også i denne kategori. Vi skal dog op i høje lofter og herregårdsidyl for at score højest i min bog.

Hvide køkkener 1

 

Herover: Flet, synlige spær/hanebånd, råt stengulv og masser af lysindfald. Hvem kunne ikke finde inspiration til alverdens kulinariske kreationer i det køkken.

Til højre: Synlige spær/hanebånd, trægulve, knitrende pejs og et dejligt stor arbejdsområde omkring komfuret. Billedet er faktisk lånt fra en salgsopstilling på en lokal ejendom og ja der lød mange fortrydelsens suk i det lille hjem over at pengepungen ikke lige tillod sådan et køb.

Hvide køkkener 2

Herover: Smukt træloft, skodder ved vinduet, lysekrone over arbejdspladsen og flere lækre rustikke elementer så som den gamle vægt og det rå træskab. 

Til højre: Er vild med de rå sten på gulvet (men hvor nemme de er at rengøre er så en anden sag!) og opbevaringsløsningen  der tillader kig til kartofler og løg. 

Se mange flere hvide løsninger på min facebook side.

Kulør i rette mængder

Et landkøkken kan nu også godt tåle en smule kulør. Her taler vi ikke “Pang-farver” men blå, grønne, brunlige nuancer. Farver der er taget ud af naturen. Det er jo bestemt ikke alle der er til det hvide eller det rå og fortvivl ikke, der er skam mange muligheder derude også til jer. 

andre farver 1

 

Herover: Lyst mintgrønt køkken, blandet med hvidt. Er helt vildt med vindues-pladsen der helt sikkert ville være besat af hund og katte hvis det fandtes i mit hjem.

Til højre: Et af de mørkere køkkener. Det her har bare et eller andet (that certain something) der gør at jeg kan lide det. Måske er det de smukke høje skabe der udnytter rummets højde? 

andre køkkener 2

Herover: Blåt køkken man nok nærmere ville have i sit sommerhus. Her har jeg især kastet min kærlighed på ophænget over øen, til opbevaring af potter og pander og evt. tørrede krydderurter. 

Til højre: Flot køkken der blander det rustikke med en grøn pastel farve. Industrilamperne i grønt over den store arbejdsplads giver dette køkken noget særligt.

Jeg håber at du har fundet lidt inspiration i de dejlige landlige køkkener jeg har vist dig her på bloggen. Hvis du har fået mere blod på tanden og ønsker mere inspiration kan du tage et kig på min facebook-side og ellers er der en verden af inspiration derude på nettet der bare venter på dig. God fornøjelse!