Så blev vi sørme færdige med årets første projekt i det gamle hus: Opsættelse af bue i væggen mellem vores to stuer.

   Oprindeligt er vores gamle hus bygget med en 1½ fyldningsdør imellem de to rum, men tidligere ejer valgte at fjerne dør og karm og lukke hullet til.  Den største skandale er dog at man ikke har gemt det! Vi måtte altså finde en anden løsning da vi besluttede at hullet skulle genetableres. En anden, og ikke oprindelig, dør blev overvejet men da en dør ville kræve en del plads i det ene rum faldt vores valg på en bue.

 Lundbergs.com Der gik ikke lang tid før vi forelskede os hovedkulds i en smuk bue fra svenske Lundbergs. Det eneste minus var dog nyprisen og at produktet skulle bestilles hjem i de fleste byggemarkeder og altså ikke var på lager.  Nu ville tilfældet det sådan at jeg ved et af mine mange besøg på gul og gratis for sjov lavede en søgning på det. Og VUPTI!  En Roma 2000 bue og en Roma 860 bue til salg. Ubrugt, i original emballage og til halv pris. 

 

Modelbilleder

Stuerne blev ryddet på begge sider af væggen og de første ”prøver” blev foretaget. Hullet var bygget op af lægter i begge sider, isolering, for lydens skyld, i midten og gipsplader skruet fast på hele herligheden.

1

 

 

Fjernelse af tapet og gips, afslørede et skelet af lægter og godt med isolering imellem. Isolering der viste sig at være ganske anvendelig andre steder i huset.

 

 

 

Så gik vi i gang med først at fjerne gipspladerne og derefter  isoleringen. Visse vægdekorationer gik tabt ved operationen (snøft!) men det var et  let offer at gøre sig når man forestillede sig resultatet. 

2

 

Gips og isolering fjernes og afslører 
”bagvæggen” ind til den anden  stue. 

 

 

 

 

3

 

 

Her ”slagtes” min vægtekst på det grusomste men det er et offer jeg gerne gjorde for den store sag (buen).

 

 

Da lægter og beslag (og skjulte skruer der fik saven til at gnistre!) endelig var fjernet, havde vi det mest fantastiske hul mellem stuerne. Allerede der fik man en helt anden rumfornemmelse og de to mindre stuer så pludselig meget større ud. 

Tæt på åbningen i højre side set fra spisetuen, havde vi en stikkontakt. Efter en større rådslagning blev vi enige om at da den kom i karambolage med buen i den side og ville komme til at sidde under det kommende høje fodpanel så skulle den lukkes af. Ikke sløjfes helt men lukkes pænt af med et stykke tilskåret træ, så den evt. senere kunne genetableres.

De medfølgende stykker træ der skulle være med til at forme buen blev fastgjort på træklodser i begge hjørner af åbningen og vi fik sat væv på, så det efter en gang maling kommer til at gå i et med resten af væggen.

Opsætning                                 Opstarten på buen set fra henholdsvis dagligstuen og spisestuen.

Resten af opsættelsen foregik uden stress. Det var en prøveopsættelse, når det hele passede blev det limet på og så var det et spørgsmål om at vente så det næste kunne gøres. Det der voldte størst problemer var at der skulle skæres og files de sjoveste steder, da vores hus er gammelt og skævt. Så et præcisionsarbejde der tog tid men da også kunne ses på resultatet.

Opsætning2

 

 

Skruetvinger er en enormt god opfindelse når der skal måles og prøveopsættes og ikke mindst holdes fast efter limning.

 

 

 

 

Langt om længe, efter at have levet i støv og rod i et stykke tid, kom dagen så hvor buen stod færdig. Og sikke en bue! Lige så smuk og passende til huset som vi havde forestillet os. Det eneste der mangler for at sætte prikken over i’et er en smule fugearbejde og at få malet væggen rundt om. Et arbejde der først bliver gjort når også de høje fodpaneler er på plads.

Men nyd da lige resultatet!

buen

Hold også øje med spændende kommende projekter her på smukke fund.